Rustpunt voor toeristen in Groene Hart

Rustpunt voor toeristen in Groene Hart

Groene Hart In het Groene Hart kunnen toeristen vanaf komend voorjaar tijdens fiets- en wandeltochten op het platteland even op adem komen bij diverse Rustpunten. Het gaat om een betrekkelijk jong fenomeen in de provincie Utrecht. Rustpunten liggen verder verwijderd van horeca-ondernemingen en voldoen aan de vraag naar laagdrempelige pleisterplaatsen voor de recreant.

Op 25 plekken in het buitengebied tussen Abcoude en Lopik kan bij woningen op het platteland tijdens een fiets- of wandeltocht worden gerust. Men kan daar koffie of thee met wat lekkers nuttigen. Het aanbod is afhankelijk van de ondernemer die het Rustpunt beheert. Rustpunt werkt op basis van zelfbediening. Voor elke consumptie wordt een kleine vergoeding gevraagd. Het geld kan worden gedeponeerd in een potje. Tevens mag gebruik worden gemaakt van het toilet. Bij ieder Rustpunt is ook een fietsreparatiesetje beschikbaar en is informatiemateriaal te verkrijgen over de regio. Ook is er een oplaadpunt voor de elektrische fiets. Op sommige plekken worden streekproducten verkocht of is er een klein museum te bezichtigen. De rustpunten liggen langs knooppuntenroutes voor fietsers en wandelaars en langs vaarroutes. De aanbieders van rustpunten zijn (meestal) boeren of particulieren in het buitengebied die trots zijn op hun bedrijf en de streek en dat graag willen delen met recreanten en toeristen. De meeste rustpunten in de regio Groene Hart zijn meerdere dagen per week geopend van april tot en met september.

Agrarische Natuurvereniging De Utrechtse Venen is initiatiefnemer en promotor van dit initiatief. Zij realiseert in het Utrechtse deel van het Groene Hart momenteel tussen de 25 van dergelijke rustpunten. Daarvoor ontvangt zij subsidie van Leader, het Europees Landschapsfonds voor plattelandsontwikkeling en van de Provincie Utrecht. In het noorden en oosten van het land en ook in de Kromme Rijnstreek bestaat het fenomeen Rustpunt al wat langer. Die zijn te herkennen aan een bord met Rust˖ (lees Rustpunt) bij de locatie. Binnenkort worden de locaties op de website van www.groenehart.nl en www.rustpunt.nu vermeld. Ook is er een app beschikbaar: Rustpuntzoeker, waarmee de rustpunten kunnen worden opgezocht.

Personen die meer willen weten over het begrip Rustpunt kunnen terecht op de website www.rustpunt.nu.

Geef een reactie

U dient aangemeld te zijn, als u commentaar wilt geven.