Excursie opzetten slootpeil tbv weidevogels

We nodigen u van harte uit om aan een excursie deel te nemen:
Woensdag 13 mei van 10 uur – 12 uur
Bij Koos en Monique van der Laan
Van Teijlingenweg 172, Kamerik

Met ingang van 2016 is het (in de weidevogelkerngebieden) mogelijk om te kiezen voor een pakket ”opzetten slootpeil”. Sommigen van u hebben bij de intentieverklaring ook al aangegeven hiervoor interesse te hebben. Wij zijn dit jaar begonnen met een pilot bij drie bedrijven om hier zelf ervaring mee op te doen. Dit naar een voorbeeld in de Bovenkerkerpolder.
Uitgangspunt is dat steltlopers zachte, vochtige grond nodig hebben omdat zij met hun snavels in de grond op zoek gaan naar voedsel. Die zachte grond en aantallen wormen en bodemdiertjes vind je in drassige plekken. Waar bij plas dras hele percelen onder water staan, kan het opzetten van het slootpeil worden beperkt tot een paar meter slootkant die drassiger wordt. Dat scheelt oppervlakte en opbrengstderving.  Als naast de opgezette sloot dan ook nog kruidenrijk grasland of land met rustperiode is te vinden, dan hebben de vogels alle reden om daar te nestelen: er is dan voldoende voedsel en schuilgelegenheid voor hun jongen.

Bent u nieuwsgierig hoe dat eruit ziet? Hoe doet de grasmat het? Hoe drassig is de grond? Hoe houdt de slootkant zich? Wij hopen op deze vragen antwoord te vinden met deze pilot en willen u dat laten zien en ervaren. U kunt met eigen ogen gaan zien en horen hoe het in zijn werk gaat en wat voor effecten dit experiment heeft.

Neem laarzen en verrekijker mee!

Wilt u hieraan deelnemen? Meld u dan per omgaande aan.
José van Miltenburg – info@josevanmiltenburg.nl
Gerard van Zuijlen – gerardencocky@hetnet.nl

Foto: Douwe Anne Verbrugge

Excursie

Reacties zijn gesloten