Het eerste grutto-ei gevonden in het gebied van de Utrechtse Venen

 

Boer Joop vindt samen met zijn dochter en kleinzoon het eerst Grutto-ei in het gebied van de Utrechtse Venen

Zondag 12 april startte Boer Joop van Weerdenburg om half drie zijn tractor voor zijn wekelijkse rit over zijn land op zoek naar nesten van weidevogels om half vier hadden ze het eerste ei van de grutto gevonden. Zijn boerderij met percelen ligt aan de Ter Aase Zuwe bij Nieuwer ter Aa.

Elke week speurt hij samen met zijn dochter Boukje op het opstapplankje en zijn kleinzoon Jacco op het bijrijderszitje van de tractor, de lang gestrekte percelen af. Als Boukje een vogel ziet opvliegen springt ze van de tractor af en snelt ze zich naar de plek waar ze de vogel voor het laatst gezien heeft, als ze het nestje gevonden heeft zet ze er een stokje bij.

Boer Joop noteert alle nestbevindingen in een speciaal notitieboekje zodat hij alles goed bijhoudt. Zo kijkt hij even na wanneer hij vorig jaar het eerste grutto ei had gevonden. “Dat was 19 april een nest met vier eieren, dus 7 dagen later’, zegt boer Joop. “Waarschijnlijk zit er in het gevonden nest nu ook 3 of 4 eieren, maar ik ben niet meer wezen kijken. Nu heeft het nest rust nodig”.

IMG_0213 IMG_0214 IMG_0219

Reacties zijn gesloten