Contracten weidevogelgrasland met rustperiode lopen af

Komend weekend lopen de eerste contracten voor weidevogelgrasland met rustperiode af. Wij vermoeden dat veel grutto’s, tureluurs en andere weidevogels nog veel niet-vliegvlugge kuikens hebben in die percelen. Daarom vragen wij uw extra aandacht voor de pullen.

Volgens de voorschriften mag u op percelen met uitgesteld maaibeheer de dag na het aflopen van het contract het betreffende perceel maaien. Wij verzoeken u om deze percelen voorafgaand aan de beoogde maaidatum te controleren op kuikens. Als deze nog niet vliegvlug zijn, kunnen ze slachtoffer worden van de maaimachine. Als u vermoedt dat er kuikens in het perceel zitten, bel dan uw gebiedsregisseur om nog een last-minutebeheercontract af te sluiten voor een vluchtstrook of kuikenveld. Ook kan de gebiedsregisseur de rustperiode voor het hele perceel met een of twee weken verlengen.

Gaat u toch maaien, omdat u geen kuikens vermoedt: loop dan nog een keer door het perceel en zet vlaggen. Om de 50 m een vlag, (een bamboestok met een vuilniszak, vastgeplakt met Duct tape). Zet de vlaggen aan de kant van het perceel waar de kuikens NIET heen moeten, maar dirigeer ze naar een veilige plek, bv een naastgelegen perceel met lang gras. Wij adviseren u niet ‘s nachts te maaien en vooral ook niet te snel. Ziet u kuikens, gooi ze dan over de sloot naar een naastgelegen perceel.

Het voortbestaan van de grutto in ons gebied is te danken aan het agrarisch natuurbeheer door de boeren. Zonder de afspraken voor een rustperiode zou bij dit prachtige weer vrijwel alles zijn gemaaid en was het resultaat ergens rond de 0% geweest…

Wij rekenen er op dat u alles in het werk stelt om rekening te houden met de weidevogels!

Reacties zijn gesloten