Rustpunten in Groene Hart geopend: Uitblazen op het platteland

P1050101Woensdagavond 2 april heeft de Utrechtse Gedeputeerde Bart Krol officieel de nieuwe 25 Rustpunten in Utrecht West in gebruik genomen. Hij deed dat symbolisch door het bordje “open” te plaatsen bij de nieuwe Rustpuntlocatie van de familie Hoogenboom aan de Damweg te Oudewater.

Gedeputeerde Krol roemde daarbij motivatie van de 25 nieuwe Rustpunthouders om hun bedrijf of locatie op het platteland open te stellen voor toeristen en recreanten. Deze mensen zijn trots op hun woon- en werkplek en willen dat graag delen met anderen. Dat is goed voor het wederzijds begrip tussen boeren en burgers en goed voor de toegankelijkheid van het platteland.

Rustpunten zijn kleinschalige voorzieningen op het platteland waar horecavoorzieningen ontbreken. Mensen kunnen gebruik maken van het toilet en een kop koffie of thee nuttigen, al dan niet met een versnapering erbij. Fietsen kunnen worden opgeladen en banden opgepompt. En dat allemaal op basis van zelfbediening. De locaties bevinden zich meestal op erven van boerenbedrijven.

In het Utrechtse deel van het Groene Hart zijn deze Rustpunten gerealiseerd op initiatief van Agrarische Natuurvereniging De Utrechtse Venen. Deze vereniging vindt het van belang om het agrarisch cultuurlandschap te behouden, en zoekt daarbij naar mogelijke extra inkomstenbronnen voor de boeren. Een daarvan is recreatie en toerisme. De Rustpunten liggen langs wandel-, fiets en vaarroutes en zijn meestal gelegen verder af van horeca. Daarmee wordt het platteland aantrekkelijker en bereikbaarder voor de recreant, aldus projectleider José van Miltenburg.

De realisatie kwam tot stand in samenwerking met de Stichting Struinen en Vorsen en dankzij financiering van Leader, het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en van de Provincie Utrecht.

In Utrechts West zijn nu 25 Rustpunten gerealiseerd. Ze liggen verspreid in de regio: Abcoude, Mijdrecht, Vinkenveen, Waverveen, Wilnis, Nieuwer ter Aa, Kamerik, Zegveld, Harmelen, Oudewater, Snelrewaard, Papekop, Hekendorp, Lopik, Cabauw, Polsbroek, Haastrecht, IJsselstein, Benschop en Jaarsveld. Er is nog ruimte voor 5 extra Rustpunten in de regio. De projectleider hoopt dit aantal nog te realiseren.

In het noorden en oosten van het land bestaat het fenomeen Rustpunt al wat langer. Momenteel bestaan er ca. 550 Rustpunten in het land, te herkennen aan een bord met Rust• (lees Rustpunt). De locaties staan op de website van www.rustpunt.nu vermeld. Ook is er een app beschikbaar: Rustpuntzoeker, waarmee de rustpunten kunnen worden opgezocht.

Geef een reactie

U dient aangemeld te zijn, als u commentaar wilt geven.