Rustpunten groeiend fenomeen

15 sep, 2014 – 14:55 Ingediend door Linda Aarnink Stichting

Rustpunt timmert hard aan de weg: met ruim 500 Rustpunten in Overijssel, Groningen, Noord-Holland en Gelderland en binnenkort Utrecht en West-Friesland is het concept zich sterk aan het bewijzen. Over belangstelling heeft de stichting niet te klagen: overal zijn er wel ondernemers die ruimte aanbieden.

Het idee? Rustpunten zijn pauzeplekken voor recreanten, te vinden langs wandel- en/of fietspaden, op boerenerf of bij particulier op het platteland. Recreanten kunnen er uitrusten, de meegebrachte boterham opeten en zelf een kopje koffie of thee zetten met de aanwezige voorzieningen daarvoor, tegen een vrijwillige bijdrage. Stichting Rustpunt plaatst een rustpuntbord, een picknicktafel en een typisch boomstam-fietsrek, welke in bruikleen zijn. Er moet een toiletvoorziening zijn en bij nieuwe Rustpunten een oplaadpunt voor de elektrische fiets.

Zelfbediening

Vanwege het zelfbediening concept hoeft de rustpunthouder zelf niet aanwezig te zijn, wat de drempel om ermee te beginnen verlaagt. “Zo kost het weinig tijd en biedt je de bezoekers toch de kans om te genieten van een mooie pauzeplek op het platteland. Wel raden we aan privé terrein af te schermen”, zegt directeur Fred Heemskerk. Dat leidt soms tot grappige innovaties. Zo experimenteren sommige ondernemers nu met een soort poepdoos.” De kosten van een Rustpunt -zo’n 800 euro voor de hardware plus de kosten van arbeidsuren voor bemiddeling en begeleiding- moet uit subsidie komen, meestal van provincie of gemeente. Wanneer er een Rustpunt wegvalt wordt het materiaal ergens anders geplaatst.

Knokken

Volgens Heemskerk voorziet het systeem in een behoefte van fietsers en wandelaars. Hij moet er echter wel voor knokken. Overal spelen bezuinigingen een rol. Soms worden Rustpunten als concurrentie gezien. Horeca Nederland is niet altijd blij met ons, maar we denken dat we elkaar juist versterken kunnen. We houden een afstand van twee kilometer tot horeca aan. Leg als restaurant een menukaart op de tafel van het Rustpunt en je krijgt geheid meer eters.” Nieuwe aanmeldingen om ook Rustpunt te worden zijn zeker welkom, in iedere provincie en gemeente. “Als we ergens veel animo hebben en we denken dat de vraag er ook is, gaan we met de provincie en/of gemeente praten. Ook kunnen in bestaande gebieden ondernemers uitvallen, waarvoor we dan een ander zoeken.”

Annemarie Koelemeijer van agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken is ook enthousiast. “We zijn er trots op dat we de laatste jaren ca. 45 rustpunten hebben gerealiseerd in LaagHolland, voornamelijk bij agrariërs. Rustpunten bieden op een laagdrempelige manier gastvrijheid, ze vergroten de toegankelijkheid van een gebied en stimuleren de stad-platteland relatie. Voor meer informatie over Rustpunten en geïnteresseerden die meer willen weten over Rustpunt worden zie www.rustpunt.nu.

rustpunt

Reacties zijn gesloten