Eerst kievitsei gevonden in de Utrechtse Venen

Mijdrecht – Op een akker bij familie Janmaat, Westerlandweg te Mijdrecht, is op 10 maart het eerste kievitsei gevonden van de Agrarische Natuur Vereniging “De Utrechtse Venen”. Het ei werd gevonden door vrijwilliger Flip ter Heide van vrijwilligersgroep De Ronde Venen. Flip is nog maar net vrijwilliger bij de Ronde Venen. Hij woont sinds kort in Vinkeveen, maar heeft wel heel veel ervaring met weidevogelbescherming in zijn vorige woonplaats Norg. De vereniging feliciteert Flip met de vondst en tijdens de algemene ledenvergadering zullen de taart en beker aan hem en boer Janmaat overhandigd worden.

Actief als vrijwilliger worden

Binnen de Utrechtse Venen zijn diverse vrijwilligersgroepen actief in het beschermen van weidevogels. Vrijwilligers trekken het land in om samen met boeren nesten te zoeken en te markeren zodat ze beschermd worden voor komende landbouwwerkzaamheden. We zoeken mensen die willen meehelpen bij de weidevogelbescherming. Meer informatie hierover vind je op de website.

 

Mijn eerste kievitsei in de Ronde Venen.

Ik woon hier sinds half februari en dan is een nieuw gebied een hele uitdaging, want waar zitten de weidevogels. In mijn geval pak ik de auto en ga rijden en zie wel wat ik onderweg tegenkom.

Zo ook op 10 maart, het was immers ook prachtig weer om er op uit te gaan. Het was het 5de of 6de veld waarbij ik stopte want er waren boven dit land een paar kieviten in de lucht. Nu is dat op zich zelf niet bijzonder, maar toch ook dit land met de verrekijker even gaan bestuderen. Zo kreeg ik een ‘sijke’ vrouwtje in het vizier die aan het strootje gooien  was, een paar minuten later ging ze zitten. Wel dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen, of ze had net gelegd of moest leggen. Ze was nogal wispelturig ,van het nest op het nest, zodoende wist ik dat ze nog moest leggen. Dus besloot ik om te wachten voor ik het land op zou gaan en geloof mij de drie kwartier dat ik heb gewacht waren in een mum van tijd voorbij. En zoals elk jaar ging er een tintelend gevoel door mij heen “ik heb mijn eerste ei”  wat een schitterende dag. Dat dit ei dan ook nog het eerste is van onze vereniging en de ANV is natuurlijk een opsteker van jewelste. Nu is het voordeel dat je een stuk land bestudeert dan kom je er ook achter dat er meer paartjes aanwezig zijn. Op dit bewuste stuk land zijn 4 paartjes aanwezig en ik weet nu ook waar ze ongeveer zitten. Het geval wil dat er nu twee bezette nesten zijn.

Flip ter Heide

 

Geef een reactie

U dient aangemeld te zijn, als u commentaar wilt geven.